Tybetański grzybek kefirowy
Posiadam na sprzedaż 10 g grzybka kefirowego (ilość wystarcza na szklankę mleka). Pochodzi z mojej domowej hodowli i stanowi nadwyżkę bieżącej produkcji.
Ziarna kefirowe wysyłam z słoiczku z mlekiem w poniedziałki i wtorki (tak żeby dotarły do nadawcy jeszcze przed weekendem).
Po otrzymaniu przesyłki, należy grzybka przepłukać pod bieżącą, zimna wodą a następnie zalać nieprzegotowanym mlekiem w temperaturze pokojowej. Słoik z grzybkiem odstawiamy w spokojne miejsce bez bezpośredniego dostępu do promieni słonecznych (nie w lodówce). W trakcie produkcji kefiru dobrze przemieszać mleko plastikową łyżeczką 1-2razy w ciągu doby, by ziarenka oddziaływały w całej powierzchni mleka. Po około 24 godzinach kefir jest gotowy do picia (czas zależy od temperatury otoczenia). Grzybek odcedzamy, płuczemy, wkładamy do czystego słoika i zalewamy kolejną porcją mleka.
Ważne informacje: grzybek nie toleruje kontaktu z metalem. Należy mieszać i przepłukiwać go przy pomocy plastikowych łyżek/sitek. Grzybek dość szybko rośnie i należy zalewać go coraz większą ilością mleka.