Konstrukcja wykonana z suszonego drewna - wykonywana jest ręcznie. Deski wewnętrzne i zewnętrzne grubości 2cm łączone są metodą „pióro-wpust”. Pomiędzy deskami jest izolacja termiczna z wełny grubości 5cm i dodatkowo powlekana folią aluminiową. Grubość ścian, dachu, spodu i drzwi to 9cm. Konstrukcja taka sprawia, że wędzenie możliwe jest również w ujemnych temperaturach. Wędzarnia wyposażona jest w kije wędzarnicze. Wędzarnia posiada tylne kółka które ułatwiają jej transport. Wędzarnia posiada wentylator wewnętrzny służący do osuszania wędlin oraz oświetlenie zewnętrzne LED.
Wędzarnia wyposażona jest w grzałkę elektryczną o mocy 2000 W z deflektorem ze stali nierdzewnej. Grzałka jest podłączona do regulatora temperatury (sterownika) dzięki któremu można sterować i kontrolować temperaturę. Grzałka sterownicza zapewnia dokładność do 1°C. Po przekroczeniu zadanej temperatury grzałka wyłącza się. Gdy temperatura w wędzarni spadnie poniżej temperatury zadanej – grzałka włącza się ponownie.
Generator dymu „DYMBOX” wykonany ze stali nierdzewnej. Regulacja siły dymienia jest za pomocą panelu sterowniczego. Do generatora wsypuje się drewniane zrębki wędzarnicze, które powolne spalanie generuje naturalny dym.
Z panelu sterujemy: temperaturą wewnątrz wędzarni, siłą dymienia, wentylatorem wewnątrz wędzarni, oświetleniem.
Dół wędzarni obity jest blachą, która ułatwia czyszczenie wędzarni oraz ze względów bezpieczeństwa.
Wędzarni ma możliwość wędzenia na ciepło i zimno.
Komora wędzarnicza ma pojemność ok. 350 l oraz wymiary wewnętrzne szer. 63cm, gł. 52cm, wys. 107cm (z tyłu), 117cm (z przodu). Wysokość od deflektora grzałki – 107cm.
Wymiary zewnętrzne: Wys. 160cm, gł. 85cm, szer. 82cm (98 z panelem).
Cena (3600 zł) dotyczy konkretnie tej wędzarni (takich wymiarów i wyposażenia). Wędzarnię wykonam w dowolnym wymiarze. Cena uzależniona jest od wymiarów i liczby użytych podzespołów i wielkości panelu sterowniczego.
Możliwa jest wysyłka na palecie. Koszt wysyłki ok. 300zł, lub najlepiej odbioru osobistego.