O przedmiocie

GLICYNA CHIŃSKI

Glicynia chińska, słodlin chiński, wisteria chińska ( Wisteria sinensis ) – ozdobne pnącze, należące do rodziny bobowatych. Rodzime miejsce występowania to środkowe Chinach, obecnie uprawiana w wielu krajach świata. Szybko rosnące pnącze nawet do 3 metrów na rok osiągające wysokość ponad 15 metrów. Kwity niebiesko - fioletowe usadowione w zwisających gronach, kwitnienie od maja do czerwca. Przez pierwsze 3-4 lata wisteria dość wolno rośnie dlatego należy okrywać ją na zimę. Poprzez przycinanie można uformować z formę krzewiastą do której nie będą potrzebne żadnego rodzaju podpory.

UPRAWA

Nasiona moczyć przez 24h w gorącej wodzie ( 30 stopni C ). Wodę można wymieniać co 12h. Tak przygotowane nasiona wkładamy do substratu na głębokość do 1cm. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Zachowujemy temperaturę 25-28°C. Gleba z dodatkiem perlitu lub włókna kokosowego będzie dobrym rozwiązaniem ( pH 6,1-7,5 ). Glebe można wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Kiełkowanie od 21-100 dni. Młode roślinki potrzebują stale lekko wilgotnego podłoża. Zimą podlewanie należy ograniczać. Stanowisko słoneczne. PAMIĘTAMY najważniejsze składniki aby nasiona kiełkowały to: odpowiednia temperatura gleby, powietrze, wilgoć/woda i światło ( to nie zawsze ).

Stan Nowy
Zgłoś naruszenie zasad
Oferta: fa5c2c7b-0abb-4b1b-ae13-07b9319c2175

Podobne wyszukiwania