Przedmiotem sprzedaży jest suszony Wrośniak różnobarwny zmielony na proszek i gotowy do spożycia. Opakowanie zawiera 50g suszonego produktu. Wrośniak różnobarwny zbierany własnoręcznie przez Certyfikowany Zielarz Fitoterapeuta z ekologicznych terenów Mazowieckich Zielone Płuca Polski Natura 2000.
Wrośniak różnobarwny ( Trametes versicolor) to grzyb który występuje pospolicie niemal w całej Polsce. Kryje w sobie mnóstwo związków leczniczych o wielokierunkowym działaniu.
Coriolus, czyli wrośniak różnobarwny jest grzybem, który rośnie w wielu miejscach w naszym kraju. Jest najpotężniejszym pogromcą przeciw różnym rodzajom patogenów. Nie obchodzi go czy są to bakterie, chlamydia, wirusy, drożdże, borelia, ziarniaki czy komórki nowotworowe. Skanuje nasz organizm i szuka tych szkodników a potem niszczy je. Nie robi tego bezpośrednio, ale za pomocą poszczególnych komórek naszego układu odpornościowego. Z grzybów jest najlepszy. Jest najczęściej stosowanym grzybem w rozmaitych problemach onkologicznych. Jest podawany w leczeniu raka płuc, przełyku, raka piersi, szyjki macicy, krwi (białaczce), chłoniaka ( rak tkanki limfatycznej) przejawiający się obrzękami węzłów. Może być stosowany i dobrze go podawać podczas konwencjonalnego leczenia czyli chemioterapii lub radioterapii gdyż pomaga likwidować komórki nowotworowe.
Ma znaczące oddziaływanie na wirusy. Dobrze oddziałuje na ludzki wirus brodawczaka – HPV, który może powodować brodawki narządów płciowych, a nawet raka szyjki macicy. Oddziałuje doskonale na inne rodzaje brodawek i opryszczki. Może być również stosowany w ostrych zakażeniach układu oddechowego. Stosuje się go w chorobach autoimmunologicznych jak gruczoły tarczycy, reumatoidalne zapalenie stawów, astma oskrzelowa. Ma również wyraźne działanie przeciwzapalne zarówno w zapaleniu ostrym jak i przewlekłym. Chroni i regeneruje komórki wątroby. Ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antybakteryjne.
Ekstrakt z wrośniaka różnobarwnego mają także wpływ na mikroflorę jelit. Ich działanie jest wielokierunkowe i potwierdzone badaniami in vitro. Polisacharydy obecne w grzybie funkcjonują jak prebiotyk. Stymulują komórki odpornościowe i regulują mikrobiom jelit. Ponadto dowiedziono, że PSP wyizolowany z wrośniaka modyfikuje skład bakterii jelitowych . podczas badań wykazano, że zwiększeniu uległ poziom korzystnych bakterii takich jak Bifidobacterium spp. Oraz Lactobacillus spp. Potencjalne szkodliwe bakterie z rodzaju Clostridium Staphylococcus i Enterococcus zostały zredukowane.
Wrośniak różnobarwny – źródło składników bioaktywnych
W badaniach nad wrośniakiem dowiedziono, że jest on źródłem wielu grup substancji wykazujących wielokierunkowe działanie lecznicze. Zalicza się do nich głównie kompleksy białkowo- polisacharydowe i polisacharydy (glukany, a-glukany, B-glukany), a także terpeny i składniki polifenolowe. W 2012 roku japońscy eksperci wyodrębnili z niego ternatynę (cykliczny heptapeptyd), która może mieć zastosowanie w terapii cukrzycy typu 2 i otyłości. Oprócz wcześniej wymienionych składników grzyb zawiera składniki mineralne (m.in. chrom, mangan, miedź nikiel), kwasy tłuszczowe (nasycone i nienasycone), cukry proste (ksyloza, mannoza, ramnoza, glukoza, arabinoza, galaktoza), witaminy z grupy B ergosterole, tetaraol, glikoproteiny, cerevisterol, sistostreol, triterpenoidy, kwas glukuronowy, kwasy fenolowe (kawowy, galusowy, protokatechowy0. Owocniki syntetyzują wiele enzymów (np. glokozydazy, peroksydazę manganową.
Zastosowanie:
- wzmacnianie układu obronnego organizmu zwłaszcza w przypadku schorzeń bakteryjnych oraz wirusowych.
- Właściwości wspierające pracę wątroby
- Łagodzenie niekorzystnych następstw po radioterapii i chemioterapii (wspieranie układu immunologicznego )
- Uzupełaniające w terapii chorób nowotworowych i prewencja nowotworowa
- Właściwości przeciwgrzybiczne.
Wrośniak w leczeniu boreliozy
Za sprawą silnych właściwości immunostymulujących, fitoterapeuci rekomendują stosowanie wrośniaka także w prewencji i w łagodzeniu wczesnych etapów boreliozy. Pogłębienie odpowiedzi immunologicznej to skuteczna metoda walki z boleriozą. Polisacharyd PSP i fruktooligosacharydy obecne we wrośniaku korzystnie modyfikują skład mikroflory jelitowej (podwyższają poziom bakterii). Grzyb ten zapobiega defektom wywołanym przez stres oksydacyjny, a obecne w nim flawonoidy i fenole tłumią stany zapalne i pobudzają uwalnianie substancji ochronnych. Wrośniak działa synergicznie z kwasem askorbinowym (witaminą C) oraz tragankiem błoniastym. Z tym ostatnim jest stosowany we wczesnym stadium infekcji albo przed zakażeniem patogenem, przeciwdziałając namnożeniu się bakterii wywołującej boleriozę w organizmie.
Wrośniak różnobarwny jest najczęściej stosowany w leczeniu następujących typów nowotworów:
- raka mózgu
- raka płuc
- raka szyjki macicy
- raka przełyku
- raka piersi
- raka krwi (białaczka)
- raka skóry (czerniak)
- raka tkanki limfatycznej (chłoniak)
- raka jelita
Grzyb może być też wykorzystywany w leczeniu zmian nowotworowych pod pępkiem i zawsze gdy są przerzuty. Pomaga nie tylko zmniejszyć poziom komórek nowotworowych, ale także wspomaga organizm podczas leczenia konwencjonalnego , któremu zwykle towarzyszy wiele negatywnych efektów ubocznych.
Wrośniak różnobarwny – zastosowanie w terapii następujących chorób nieonkologicznych;
- zakażenie gronkowcem złocistym
- cukrzyca
- choroby płuc
- zespół przewlekłego zmęczenia (CFS)
- zaburzenie czynności i zapalenie wątroby
- choroby wirusowe (wirus opryszczki, HIV)
- reumatoidalne zapalenie stawów i inne schorzenia autoimmunologiczne
- nadciśnienie tętnicze
- kandydoza (drożdżyca) i inne infekcje grzybami chorobotwórczymi
- malaria.
Stosowanie:
Wyniki pokazały, że stosowanie do 9 gram grzyba dziennie jest bezpieczne i dobrze tolerowane, a od 6 gram poprawia status immunologiczny poprzez zwiększenie ilości limfocytów i aktywności komórek. Zalecane jest łączenie z produktami bogatymi w witaminę C, która wspomaga wchłanianie składników produktu. Zalecane spożycie: 30 min przed posiłkiem lub 60 min po posiłku 1-2 płaskie miarki(łyżeczka do herbaty) około 600-1200mg. Dodajemy do soku owocowego lub zielonej herbaty. Możemy również stosować z letnią przegotowaną wodą z łyżeczką miodu do smaku.