Zmodyfikowany (po modach, modyfikacji) piec kopułowy nagrzewa się do temperatury ponad 500 stopni (maksymalnie odnotowane 530 stopni)
Piecyk jedynie dla świadomych użytkowników. Wskazane jest posiadanie pirometru i kontrolowanie temperatury podczas nagrzewania.
Wymontowany został termostat, dzięki czemu piec osiąga temperaturę 500 stopni, potrzebną do wypieku pizzy neapolitańskiej.
Wymianie uległa również grzałka w kopule na większą, co wpływa na lepszy i równomierny wypiek brzegów pizzy (na zdjęciu).
Obydwie strony kamienia szamotowego są w bardzo stanie dobrym (na zdjęciu).
Wymontowany został plastik z przodu, aby nie uległ przetopieniu przy tak wysokiej temperaturze, a gałka termostatu ze względu na jego brak (stąd temperatura ponad 500 stopni) nie pełni żadnej funkcji. Lampka przy pokrętle, podczas włączenia do prądu świeci jak przed modyfikacją.
Mini piekarnik, piecyk do pizzy firmy Optima (Elitalia obecnie) Pizza Express Napoli Red. Piecyk posiada kamień szamotowy.
Rozgrzewa się do ponad 500 stopni Celsjusza w mniej niż 10 minut, a pizzę można przygotować w około 2 minuty.W efekcie koszt energii potrzebnej do wypieczenia pizzy jest nawet 10 razy niższy niż w tradycyjnym piekarniku!
Specyfikacja
Kolor: czerwony
Stan: bardzo dobry
Temperatura rozgrzania: ponad 500°C
Piec wyprodukowany we Włoszech
Moc: 1200 W
2 grzałki
Kamień szamotowy o średnicy 32 cm
W zestawie:
- piecyk z kamieniem szamotowym,
- kabel zasilający,
- oryginalne pudełko.
*Cena modyfikacji piecyka: 900 zł
*Cena nowego piecyka: 730 zł