Żurawina jest owocem charakterystycznym dla chłodniejszych, północnych terenów Europy i Ameryki Północnej. Naturalnie rośnie na piaszczystych kwaśnych glebach w formie zimozielonej krzewinki. Naszym rodzimym gatunkiem jest żurawina błotna. W hodowli i przemyśle zaś wykorzystuje się głównie żurawinę wielkoowocową, pochodzącą z Ameryki.
Zbiory żurawiny odbywają się od października do grudnia. Jest to więc iście zimowy owoc.
Wartości odżywcze produktu w 100g
Wartość energetyczna: 1495 kJ/ 353 kcal
Tłuszcze: 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 84 g
w tym cukry: 67 g
Błonnik: 5 g
Białko: 0,5 g
Sól: 0,01 g
Informacje o alergenach
Produkt może zawierać śladowe ilości produktów pakowanych w zakładzie, m.in. różne orzechy, sezam, soja, produkty zawierające gluten.
Żurawina suszona cięta pyszna 1kg Bakamo
Do tego wspomaga układ odpornościowy – a zimą szczególnie narażeni jesteśmy na przemarznięte, cieknące nosy. Warto zwrócić uwagę również na witaminy zawarte w żurawinie. Na szczęście można ją suszyć lub mrozić i cieszyć się nią cały rok. W wersji suszonej jest w naszym kraju najpopularniejsza – a w takiej formie pozwala na dostarczenie ogromnej ilości wartości odżywczych w małej objętości. Suszone owoce to takie małe, skondensowane bomby zdrowotne.
Żurawina jest najbardziej znana z leczniczych właściwości w przypadku stanów zapalnych dróg moczowych. Najczęstszą przyczyną tego schorzenia jest infekcja bakteriami Escherichia coli. Proantocyjanidyny typu A chronią układ moczowy przed przyczepianiem się bakterii do ścianek cewki moczowej i pęcherza, co czyni żurawinę środkiem prewencyjnym przeciwko zapaleniom dróg moczowych. W tym kontekście działanie żurawiny jest bardzo cenione.
Żurawina ma również zastosowanie w leczeniu zakażeń bakterią Helicobacter pylori. Bakteria ta stanowi główny powód rozwoju nowotworu żołądka, zapalenia żołądka i wrzodów żołądka. Żurawina powstrzymuje wzrost Helicobacter pylori, co pozwala skutecznie z nimi walczyć. Spożywanie żurawiny w czasie antybiotykoterapii przeciwko tej bakterii może przynieść lepszy skutek – szczególnie u kobiet.
Rodzaj opakowania
Produkt jest pakowany w grube opakowania typu „doypack” posiadające zapięcie strunowe, zgrzewane w celu zachowania świeżości. Struna pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania