Kombiwary

47 ogłoszeń

Kombiwary - Kupuj w atrakcyjnych cenach nowe i używane kombiwary elektryczne na Allegro Lokalnie

Ogłoszenia promowane

Ogłoszenia

Kombiwar elektryczny – udoskonalony następca klasycznego prodiża

Kombiwar elektryczny, inaczej nazywany multicookerem to duże naczynie wykonane z żaroodpornego szkła lub ceramiki stali. W pokrywie garnka (misy) znajduje się moduł grzewczy, wentylator oraz panel sterowania. Kombiwar elektryczny to mistrz potraw jednogarnkowych. Dzięki dodatkowym akcesoriom (podstawki, ruszty, specjalne tacki) jest w stanie zastąpić garnek, piekarnik, grill, a nawet kuchenkę mikrofalową. Dzięki swojej wielofunkcyjności kombiwar elektryczny doskonale sprawdza się w małych kuchniach.

Pozwala ograniczyć zajęcie miejsca w szafkach, a jednocześnie nie rezygnować z ulubionych potraw. Kombiwar jest nie tylko uniwersalny, lecz także bardzo wydajny i wygodny w użyciu. Dzięki niewielkim rozmiarom i dużej sile grzewczej umożliwia znaczne skrócenie czasu obróbki termicznej produktów spożywczych. Jednocześnie zapewnia mniejsze zużycie energii w stosunku do klasycznych piekarników.

Potrawy, które możesz przygotować w kombiwarze

Mając w kuchni kombiwar elektryczny, upieczesz soczyste mięso, chrupkie pieczywo, ciasta i ciasteczka. Bez problemu przygotujesz też frytki i pieczone ziemniaki w mundurkach. Jeżeli wykorzystasz ruszt, przygotujesz szaszłyki i inne potrawy przypominające w smaku dania z grilla. Kombiwary umożliwiają też gotowanie na parze. W tym celu wystarczy wlać na dno misy niewielką ilość wody, a produkty spożywcze ułożyć na specjalnej tacce lub perforowanym naczyniu. Po kilkudziesięciu minutach będziesz cieszyć się naturalnym smakiem warzyw, mięsa czy ryb. Pieczenie i smażenie w kombiwarze nie wysusza produktów spożywczych. Mięso i warzywa są delikatne i soczyste, a ich skórka staje się chrupiąca i ładnie zarumieniona. W kombiwarach udają się świetnie ciasta biszkoptowe, tarty, zapiekanki. Możesz w nich dusić, podgrzewać i rozmrażać gotowe posiłki. Ponadto są efektywne przy odświeżaniu czerstwego pieczywa.

Kombiwar elektryczny i kombiwar halogenowy – różnice

Wśród dostępnych na rynku kombiwarów można wyróżnić urządzenia elektryczne i halogenowe. Kombiwar elektryczny wykorzystuje tradycyjne grzałki, znane z prodiży, grilli czy piekarników. Z kolei kombiwar halogenowy wykorzystuje grzałkę złożoną z żarników, które poza ciepłem emitują też intensywne światło. W ofercie rynkowej dominują kombiwary halogenowe. Do ich najważniejszych zalet należy błyskawiczne rozgrzewanie się i wysoki poziom bezpieczeństwa eksploatacji. Przy wyborze odpowiedniego modelu zwróć uwagę na pojemność i moc urządzenia, a także zakres regulacji siły grzania. Najlepsze są kombiwary pracujące w temperaturze od 0°C do około 250°C. Dzięki temu mogą pełnić nie tylko funkcję piekarnika, lecz także wolnowaru. Pozwalają łagodnie rozmrażać jedzenie i stosować technikę sous vide (powolne gotowanie w zamkniętych próżniowo torbach foliowych).

Podobne wyszukiwania