1 ogłoszenie
Wypiekacz do chleba - kupuj w atrakcyjnych cenach na Allegro Lokalnie
Jeżeli lubisz świeże pieczywo i chcesz w pełni kontrolować jego skład, Twoje potrzeby zaspokoi wypiekacz do chleba. Urządzenie zastępuje tradycyjny, pracochłonny i długotrwały, proces przygotowania pieczywa drożdżowego. Doskonale sprawdza się też przy różnego typu babach piaskowych, mazurkach, piernikach, tartach i szarlotkach.
W zaawansowanych technologicznie urządzeniach upieczesz chleb (francuski, razowy, żytni, bezglutenowy), bułki kajzerki, bagietki, chałki, ciabattę i podpłomyki. Urządzenie możesz potraktować nie tylko jako maszynę do wypieków, lecz także użyteczny mieszalnik do różnego typu mas, w tym tak popularnych jak ciasto makaronowe, na pączki czy na spody do pizzy.
Wypiekacz do chleba jest wyposażony w naczynie, którego możesz użyć do pieczenia owoców i warzyw, smażenia konfitur czy frytek. Teflon, który pokrywa ścianki foremek, zapobiega przywieraniu nawet bardzo gęstych i kleistych ciast.
Jak działa wypiekacz do chleba? Najważniejszy jest pierwszy etap, czyli wybór i dokładne odmierzenie ilości składników ciasta. Jeżeli będzie ich za mało, chleb lub bułka będą mniejsze, a niekiedy także mocniej wypieczone. Nadmiar masy może skończyć się zanieczyszczeniem maszyny, gdy ciasto nadmiernie wyrośnie. Z kolei niewłaściwy dobór składników skutkuje m.in. zapadaniem się chleba, powstawaniem zakalca lub wytworzeniem bardzo zwartej, mało napowietrzonej struktury.
Duże znaczenie ma też rozłożenie składników w naczyniu. Należy to zrobić zgodnie z zaleceniami producenta. Ogólne zasady mówią, żeby nie dodawać w jednym miejscu suchych drożdży i soli. W zgodzie z innym zaleceniem najpierw należy dodać składniki płynne, a następnie suche.
Kolejne etapy przygotowania chleba to mieszanie, wyrastanie i pieczenie. Możesz je kontrolować przez okienko w pokrywie urządzenia. Jednak nie musisz tego robić: wystarczy nastawić stopień wypieczenia i sprawdzić, ile czasu wypiekacz do chleba będzie pracował. Dzięki temu wyjmiesz na czas gorące, aromatyczne wypieki.
Wybierając wypiekacz do chleba, najpierw dopasuj wielkość komory (pojemnik, w którym urządzenie miesza i piecze ciasto) do swoich potrzeb. Najlepiej sprawdzić, jaka jest maksymalna waga chleba, który możesz upiec w jednym cyklu pracy. Do pojemności formy powinna być dopasowana moc grzewcza – im jest większa, tym maszyna będzie wydajniejsza. Ważna jest też liczba mieszadeł (jedno lub dwa), która przekłada się na skuteczność wyrabiania ciasta.
Warto kupić model automatu do chleba, który pozwala przygotować różne rodzaje ciasta. Dobrym przykładem są urządzenia Tefal. Wypiekacz do chleba tej marki (wybrane modele) oferują kilkanaście automatycznych programów pieczenia bułek i chlebów oraz przygotowania ciasta na makaron lub pizzę.